În perioada 31.05.-02.06.2013 Asociația de Zbor Liber din România a organizat primul curs de autorizare mosorist aeronave ultraușoare nemotorizate. Clubul nostru a găzduit acest curs a carui parte teoretică s-a desfașurat la Sebeș Alba iar partea practică s-a desfășurat în apropierea localității Șibot din județul Alba. Lectorii acestui curs au fost Simion Câmpeanu și Lucian Drumeș ambii instructori de planorism și deținători ai calificării de mosorist și Valentin Popa președinte AZRL și responsabil de Comisia de Licențe și Reglementări. Vremea ne-a jucat feste pe alocuri și în fiecare zi am avut câte o repriză scurtă de ploaie care ne-a obligat sa luam câte o pauză. Însă cu toate astea am reușit să ne desfășurăm activitatea și să bifăm obiectivele principale ale acestei întâlniri. La partea teoretică am analizat în amănunt teoria generală a remorcajului precum și particularitățile fiecarei clase de aeronave (parapantă, deltaplan, planor). De asemenea s-au discutat aspectele legale ale desfășurării activității de remorcaj la mosor a aeronavelor ultraușoare nemotorizate.

La partea practică s-a urmărit ca fiecare cursant să realizeze cât mai multe remorcaje din postura de mosorist dar și să efectueze munca de asistent pe start, o poziție foarte importantă în desfășurarea activității de remorcaj. S-au efectuat remorcaje de parapanta simplă comandă și tandem, deltaplan și chiar o aripă de speed-fly.

Am avut și câteva evenimente de zbor, unele simulate iar altele survenite în mod natural cum ar fi: o rupere de cablu, întreruperea comunicării radio între mosor și pilot, pilot în remorcaj care deviază de la traiectorie și nu corectează, etc.. Însă datorită respectării procedurilor stabilite aceste evenimente nu au avut urmări negative.

A fost un start bun în ce privește reglementarea și stabilirea unor proceduri comune în ce privește activitatea de remorcaj la mosor a aeronavelor ultraușoare nemotorizate. Mai sunt multe detalii de pus la punct însă s-a efectuat un pas mic dar important în această direcție.

Vedeți mai multe imagini la această galerie Galerie imagini curs mosor
sau pe Facebook:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.580822651939338.1073741830.243828425638764&type=1